Son Yayınlar

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

İNGİLİZCEDE SAYILAR

 

    İngilizce sayılar, öğrenmesi en zevkli konulardan bir tanesidir. Bu derste sayılara genel bir bakış atacağız ve pratik yapmanız için tavsiyelerde bulunacağız. İlk olarak 1 ve 12 arasındaki sayılara bir göz atalım. Aşağıda sayıların yazılışı ile birlikte Türkçe  okunuşlarını da bulabilirsiniz. Aynı zamanda sayılar ile ilgili bazı püf noktaları da sizlerle paylaşmış olacağız. Bu küçük detaylar günlük konuşmalarda büyük farklar yaratmasalar da, bilgi dağarcığı açısından sizlere faydalı olacaktır.

0- zero (ziro) / o (ou)  -  Burada iki farklı telaffuz olmasının sebebi kullanım alanlarının farklı olmasından                                              kaynaklanmaktadır. 'zero' daha çok matematiksel ifadeler için kullanılırken, 'o'                                               günlük konuşmalarda tercih edilir ve o-u arası bir sesle telaffuz edilir.

1- one (van)

2- two (tu)

3- three (tıri) - (Burada th sesini atlamamaya özen göstermelisiniz. Aksi taktirde 'tiri' olarak telaffuz                                         ettiğinizde 'üç' değil 'ağaç' demiş olursunuz.)

4 - four (for)

5- five (fayf)

6- six (siks)

7- seven (sevın)

8- eight (eyt)

9- nine (nayn)

10- ten (ten)

11- eleven (elevın)

12 - Twelve (tvelf)


Harika ! şimdi sıra sonuna -teen eki alan sayılara geldi. Burada genel bir bilgi verelim. İngilizcede 13-19 yaş arasındaki gençler 'teenager' olarak ifade edilir. Sayıların sonundaki -teen eki de buradan gelmektedir.


13-thirtenn (törtiin)

14- fourteen (fortiin)

15- fifteen (fiftiin)

16- sixteen (sikstiin)

17- seventeen (sevıntiin)

18- eighteen (eytiin)

19-nineteen (nayntiin)

20- twenty (tıventi)


En zor aşamayı atlattık sayılır. Buraya kadar olan sayılar kendilerine has kuralları da barındıran sayı gruplarını da kapsamaktadır. 20 ye kadar olan sayıları oldukları gibi sorgulamadan öğrenmek sizlere faydalı olacaktır. Buradan sonrasında 20-30-40-50-60-70-80-90-100 gibi ondalık sayıları öğrendiğimizde işimiz kolaylaşıyor.

21- twenty-one (tıventi van)

22- twenty-two (tıventi tu)

23- twenty-three (tıventi tıri)

24- twenty-four (tıventi for)

25- twenty-five (tıventi fayf)

26- twenty-six (tıventi siks)

27- twenty-seven (tıventi sevın)

28- twenty-eight (tıventi eyt)

29- twenti-nine (tıventi nayn)


30- thirty (töti)

40- forty (forti)

50- fifty (fifti)

60- sixty (siksti)

70-  seventy (sevınti)

80-  eighty (eyti)

90- ninety (naynti)

Geriye kalan bütün ondalık sayılarda aynı şekilde, ondalık sayıdan sonra teker teker rakamları getirmek yeterli oluyor. Örneğin:

55 - fifty-five

68- sixty- eight

71- seventy-one

94- ninety-four


Üç basamaklı sayılarda sıra:


100 - one hundred (van handırıd / a handırıd)  

101 - one hundred and one

102- one hundred and two

103- one hundred and three

Örneklerde de görülebileceği gibi 101 gibi bir sayıyı söylerken yüz ve bir sayıları arasına 'and' kelimesini getiriyoruz. Bunun yapılmasının sebebi tamamen anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Diğer örneklere bakalım.


215- two hundred and fifteen 

627- six hundred and  twenty-seven

999- nine hundred and ninety-nine


1000- one thousand - a thousand

1020 - one thousand (and) twenty

1135 - one tousand one hundres and thirty-five


Evet yukarıdaki örnekleri incelediğinizde, yirmiye kadar olan sayıları öğrendikten sonra geriye kalan sayıları okumak oldukça basitleşiyor. Bunun en büyük sebebi İngilizcede de sayıların okunuş sıralamasının Türkçedekiyle benzer olasından kaynaklı. Burada küçük bir noktaya dikkat çekmek istiyoruz. Sayılar konusu İngilizcenin en temel konularından bir tanesi olduğu için, birçok kişi tarafından hafife alınmaktadır. Şunu bilmek gerekir ki, her şeyin bir zamanı vardır  ve eğer şu an bu içeriği okuyorsanız, sizin için sayıları öğrenme zamanıdır demektir. Siz sayıları göz ardı etseniz bile bu konu sürekli ve sürekli olarak sizin karşınıza çıkacaktır. Her neyse, bu kadar tavsiye yeterli olacaktır. Şimdi gelelim sayıları günlük hayatımıza nasıl entegre edeceğimiz konusuna. Aslında çok basit, bir önceki İngilizce alfabe konusunda da tavsiye ettiğimiz, oldukça etkili bir egzersiz ile sayıları en fazla bir haftada kalıcı belleğinize silinmeyecek şekilde kayıt edebilirsiniz. Bu alıştırmamız yine araç plakalarını okumaktan geçiyor.



Şimdi gelin birlikte bu plakalardaki sayıları telaffuz edelim.

İlk plaka : six hundred and twenty-six

İkinci plaka : five thousand four hundred and forty-seven


Bu egzersiz ile yolda gördüğünüz her plaka kolaylıkla sizin için bir egzersiz materyaline dönüşebilir. Sakın hafife almayın.  Biraz öncede söylediğimiz gibi bu egzersiz ile en fazla bir hafta içinde hem sayıları hem de İngilizce alfabeyi çok hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu egzersizi ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Tabi ki öğrendiklerimizi hızlı bir şekilde pekiştirmek için İngilizce sayılar alıştırmalara göz atmayı unutmayın.


 ve sizleri sayılarla ifade edilen diğer konuları öğrenmek için İngilizcede Matematiksel İfadeler dersimize davet ediyoruz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement